2015. augusztus 21.

Érdekességek a madarakról V. Verebek

Házi veréb
Veréb. A legelterjedtebb madárfaj a világon. Főként emberi segítséggel, betelepítéssel terjedt el. Igazi világpolgár, szinte a Föld bármely pontján találkozhatunk vele. Különböző országokban különböző nevekre hallgat. Angolul house sparrow, franciául moineau doméstique, spanyolul gorrión doméstico, németül haussperling, olaszul passera europea, lengyelül wróbel, portugálul pardal, míg japánul lesuzume.
Mezei veréb
A történelem néhány pontjához is kapcsolódik. Az Észak-Amerikai indiánok szerint a földön, porban játszó verebek esőt jeleznek, ha viszont a vízben virgonckodnak, száraz idő várható.

1850-től az európai őshaza emlékére és a New York-i Central Park kártevőinek irtására házi verebeket kezdtek betelepíteni az USÁ-ba. Ám 25 éve alatt néhány államban már a túlszaporodásuk ellen intézkedéseket kellett bevezetni.

Mao Ce-tung elnök a szemes vetemény ellen 1958-ban harcot hirdetett a verebek ellen. Elrendelte, hogy a parasztok a földjeiken riogassák a verebeket, hogy végül elpusztuljanak. A terv bevált, a parasztok a madártetemekkel fényképezték maguk és két évig a termésátlag is igen magas volt. Ám a verebek nem csak magokat, hanem rovarokat, hernyókat is fogyasztanak. Két év után hatalmas sáskajárás pusztított és éhínség sújtotta az országot.

Emellett az Egyesült Királyság leggyakoribb madara a veréb. A brit Királyi Madárvédelmi Társaság 470 000 fő segítségével felmérte a brit sziget madarait. 80 faj 8 millió egyede közül a legtöbbet a házi verébből számoltak.

Amellett, hogy történelme van, jelene is igen érdekes. A megfigyelések érdekességeket is felfedtek. Például a verebek különleges módszerrel törik fel a magokat. Alsó állkapcsukat addig mozgatják előre-hátra, amíg a maghéj részben kinyílik, mag oldalirányba mozgatják, így a teljes maghéjat eltávolítják. Ugyanezt a technikát alkalmazzák a pintyek is.

Mivel a madaraknak állandó testhőmérsékletük van, energiájuk kb. 20%-át hasznosítják erre a célra. A kisebb a madaraknak testtömegükhöz viszonyítva többet esznek. Ez azt jelenti, hogy egy 30 grammos házi verébnek kb. 15 gramm hámozott magot kell megennie. Hideg időben 1-2 napig bírják ki élelem nélkül. Nagyobb testű madaraknál egy hét is lehet. A verebek egy trükköt is bevetnek fészkük védelme érdekében. Mindkét szárnyukat maguk mögött húzzák, így hagyják hátra fészküket. A ragadozó, aki nagy jutalomban bízva, egérnek hiszi a kis verebet, ám hoppon marad, miután elrepül.

Ha odafigyelünk, egy-egy park, vagy sövényes mélyén hallható erőteljes csipogása Hangja is közkedvelt, főként Amerikában. Ugyanis egy internetes felmérést készítettek a madarak énekének szépségéről. Ezen a listán tizedikként szerepel a mezei veréb.