2015. augusztus 7.

Érdekességek a madarakról VI. Rigók és vörösbegyek

Vörösbegy
A rigókat és a vörösbegyeket nem túl gyakran lehet észrevenni a városokban. Bár a vörösbegy nagyvárosokban ritkábban fordul elő, mégis jelen vannak… titokban. A két madár élőhelye ég és föld (a rigók inkább az avarszinten élnek, míg a vörösbegyek a lombkorona-szintet kedvelik), de felfedezhető hasonlóság is.

Mindketten előszeretettel fogyasztanak rovarokat, ki az avarban, ki a levegőben. Valaha német parasztok foglyul ejtettek vörösbegyeket, hogy házaikban természetes rovarirtóként használják őket. Emellett más „használati tárgyként” is használható a vörösbegy. Egy 1839-es városi kalendárium szerint az európai vörösbegyek érkezése az eső első jele.
Tisztán tartott énekes rigó fészek


A takarítási praktikáik is hasonlóak. A lehető legtisztábban tartják fészküket. Fiókáik hártyás zsákokba ürítik salakanyagaikat, ezeket a szülők felkapják, és máshol eldobják. Így tisztán és fertőzésmentesen tudják tartani fészküket.

Minden madár élete nehéz. Mégis a rigók túlélési aránya jobb a vörösbegyeknél. A rigó fiókák többsége megéri az ivarérett kort, addig négyből csak egy vörösbegy lesz ivarérett.

Számos ország választ magának egy-egy madarat, mint az ország nemzeti madarak. Az Egyesült Királyság madara a vörösbegy, Máláé a kék kövirigó, Norvégiáé a vízirigó, Svédország a feketerigót, míg a Törökország a szőlőrigót tekinti nemzeti madarának.

Énekes rigó
Fekete rigó
A világ lakói szerint mindkettőnek csodás hangja van. Ám az internetezők vélemény kicsit eltér. A BirdLife 2002-ben az interneten rendezett egy versenyt, hogy kiválasszák, melyik madárdal a legszebb. Ezen a listán a feketerigó a negyedik helyen végzett. Hasonló versenyt rendeztek Amerikában is, ahol a vörhenyes fülemülerigó második, az énekes gezerigó kilencedik lett, bár arról nem szól a fáma, hogy a vörösbegy milyen helyezést ért el.