2015. november 8.

Etetés: teszt-időszak

A változékony időjárás megnehezíti a dolgunkat, hogy mikor is kezdjünk etetni. Hol tavasziasan meleg, hol téliesen hideg van. Emellett azt sem lehet tudni, hogy menni táplálékot találnak maguknak a madarak.

Kiválóan alkalmas indítani egy teszt-időszakot, amelyben megfigyelhetőek különböző dolgok. Dió, napraforgómag, vagy egy cinegegolyó kihelyezése remek eszköz lehet. A madaraknak kell egy-két nap mire megtalálják a kihelyezett táplálékot. A megtalálási idővel és az elfogyott táplálék mennyiségével mérhető, hogy etessük-e tovább a madarakat, vagy még várhatunk vele néhány hetet. Ha három nap után találják meg és alig fogyott belőle, nyugodtan kint hagyható az táplálék, amíg el nem fogy. Ekkor a természetben még találnak megfelelő mennyiségű táplálékot, nincsenek rászorulva az etetésre. Ám ha nagyon gyorsan megtalálják, el is fogy, akkor kezdődhet az etetési szezon. Természetesen ezzel a tesztel csak a helyi, lokális környék táplálék-mennyiségét tudjuk felmérni, ami maximum néhány kilométer.

Az etetési időszak hamarosan elkezdődik, sőt valahol már el is kezdődött. Ilyenkor is érdemes néhány tippet és trükköt bevetni. A gyenge, fagyos estékben a kihelyezett itatókban megfagy a víz, de ha kevés cukrot is belekeverünk , akkor kb. mínusz 4-6 fokig is kitolható a fagyás kezdeti pontja. Télen is fontos az itatás, ezért a víz napos helyre tétele is tovább segíti, hogy mindig legyen víz a madarak számára.

Minden madár mást szeret, ez tény. Bár nagyon hidegben bármilyen táplálékot elfogyasztanak, lehetőleg legyen választék. Egy erős csőrű meggyvágónak, nem okoz feltörni egy diót, de egy rovarevő tengelicnek már igen. A legáltalánosabb étek a napraforgómag. Nagy mennyiségben is vásárolható a piacokon, állateledeles boltokban, valamint ára is barátságos. Magas az olajtartalma, így szinte az össze faj kedveli.
A kifejezetten kinti madarak számára is kapható magkeverék ára kissé drága, mégis előnyös lehet, mivel minden madár megtalálja benne a maga kedvenc csemegéjét, emellett változatosan is táplálkozhatnak. Szintén kedvenc a dió, ami hihetetlen gyorsasággal tud elfogyni. Nálam addig nem is esznek mást a madarak, amíg találnak diót az etetőben. A diónak is magas az olajtartalma. A héjas diót csak az erős csőrű madarak tudják, de a dióbelet már mindegyikük tudja fogyasztani. A cinegegolyót, mint ahogy a nevében is benne van, főként a kistestű madarak (cinegék, verebek) fogyasztják. Nem más mint állati zsiradék különböző magokkal összekeverve. Otthon is könnyen elkészíthető: felolvasztott zsírba magokat szórunk és megvárjuk, míg visszadermed és máris adható a madaraknak. Hátránya a magokkal szemben, hogy fagyos időben megkeményedik és a gyengébb csőrű madarak nem tudnak enni belőle.  Hasonlóan, főképp enyhe időben alkalmazandó a különböző gyümölcsök. Egy nagyobb alma, körte, bogyós gyümölcsök szintén egy-egy madár kedvence, előszeretettel fogyasztják.

Fontos, hogy odafigyeljünk a madarakra, hogy mikor igénylik a tényleges etetést, így megóvható a környék ökológiája, nem mellesleg tavasszal meghálálják majd gyönyörű csicsergésükkel.


További, az etetéssel kapcsolatos információk itt találhatók:
http://varosimadarak.hupont.hu/23/etetes

Nincs erkélyed, kerted, de etetnéd a madarakat? Itt a magoldás: az ablakpárkány-etető:
http://varosimadarak.hupont.hu/22/teli-madarvedelem-az-ablakparkanyon