2012. július 24.

Galambok: Repülő patkányok, vagy tubi-tubik


Főleg a városi ember mindennapjait boldogítja, vagy bolondítja meg egy madárfaj, amiről sokan vitatkoznak. Valaki helyes és aranyos tubi-tubinak tartja, míg mások utálatos és gusztustalan repülő patkányoknak nevezi őket. Igen, ez a madár a házigalamb, más néven a parlagi galamb.  A galambokat kb. 5000 évvel ezelőtt kezdték háziasítani. Annak idején szent állatként tisztelték. Később került csak vacsorai fogásgént az asztalra. Mára teljesen szabadon repülnek, szaporodnak, vagy éppen piszkítanak. Azok az emberek, akik nincsenek jóban ezekkel a madarakkal, főleg az a gondjuk, hogy ez a madár, amerre megfordul, otthagyja a nyomás, az emlékműveken, szobrokon, homlokzatokon és az autókon egyaránt. 
Ráadásul az emberek kerülgethetik a galambgumit az utcán, vagy éppen súrolhatják az ablakpárkány, ami valljuk be, nem éppen a kedvenc időtöltésünk. Ha ez nem lenne elég, a galambpiszok rengetek betegség terjesztője, főleg légzőredszeri megbetegedéseket okozhat (orrjárt, tüdő).  De miért is menne el a galamb? Megtanult az emberekkel együtt élni, mindig van mit enni és mindig akad egy-egy  kiadó padlástér vagy lakás, ahol éjszakázhat. Másikoldalról, viszont ő is madár, tehát ugyanolyan joga van a városi léthez, mint a feketerigónak, vagy a széncinegének. A madárkedvelők a parkokban etetik őket, pedig ezt a közterület felügyelők 20 ezer forintra is büntethetik az etetőket. 
Persze télen ő is az etető közelében ólálkodik a lakók nagy örömére, de persze ő is ugyan úgy ki van rakva a tél viszontagságainak. Egyelőre nincs megoldás a felől, hogy mind a két fél előnyösen jól járjon. Aki nem szereti őket, védekezhet különféle hálós csillogós dolgokkal, vagy elektromos módszerekkel. Az utóbb nem igen humánus módszer. agy egyszerűen távolítsunk el minden táplálékforrást a környékről és majd elszoknak a galambok.

Írd a megjegyzéshez, mi a véleményed és álláspontod a  galambokról? (a megjegyzéshez nem kell semmiféle regisztráció!)