2015. december 20.

"Feletti és "alatti" tápláléktípusok

Arról már szó esett, hogy mivel érdemes a madarakat eteti. Ám az időjárás változásával érdemes, sőt szükséges a különböző tápláléktípusokat is változtatni. Miért is fontos ez?

Minden madár más. Más a mérete, felépítése, csőre, igénye stb. Két tápláléktípus különböztethető meg: röviden a "feletti" és az "alatti" tápláléktípusok.


  • A feletti, azaz a 0°C feletti táplálékok a cinegegolyó, a gyümölcsök, zsiradékok, szalonnabőr. Ezek az ételek a fagy beálltával megdermednek, megfagynak és fogyasztásuk a gyengébb csőrű madarak számára nehézkes.Például a zöldike rovarevő életmódja miatt gyengébb a csőre, így egy-egy fagyott cinegegolyó farigcsálása több energiát emészt fel, mint amennyit a táplálék bevitele adhatna. 



  • Az alatti, azaz a 0°C alatti táplálékok a különböző magvak, dió és szilárd táplálékok. Ezek a eledelek kemény fagyoknál sem mennek tönkre, fagynak meg, így biztosítanak táplálékot a madaraknak. Legáltalánosabb a napraforgómag. Szinte az összes madár kedvence, ám gyorsan elfogy.


Fontos ezeket észben tartani és ügyelni rá, mivel ha csak "feletti" táplálékkal etetünk, akkor a fagyok beálltával nem jutnak táplálékhoz a madarak, illetve csak akkor, ha felmelegszik az idő, vagy pont rásüt a nap és felenged. "Alatti" táplálékként jó, ha napraforgómagot helyezünk ki.
Emellett az enyhébb időben jobban kedvelik a zsiradékban gazdag eledeleket, mint például a cinegegolyót.

Persze az az ideális, ha minden típusból található az etetőben, így minden időben megtalálják a megfelelő táplálékot. Apróságok ezek és nem is feltétlen szükséges betartani! Lehet csak "alatti" táplálékokkal is etetni.

+1: az itatás! Télen is érdemes itatni a madarak, mivel előfordulnak csapadékmentes időszakok. Enyhén cukros vízzel érdemes őket itatni, valamint az itatót érdemes napos helyre tenni, mivel a napsütés hatására az esetlegesen befagyott víz olvadni kezd.


Vannak madaras képei? Ossza meg! Küldje el képeit a varosimadarak@gmail.com email címre! A képek kikerülnek a Városi Madarak facebook oldalára.