2016. május 29.

Új madárfaj. Citromsármány

A citromsármánnyal bővült a Városi Madarak madárállománya, valamint a Madárhatározóban is már elérhető. A kis sárga madár látványával és hangjával is már messziről felismerhető. A kertek gyakori látogatója.


2016. május 21.

Mentsek, vagy ne? - énekes rigó fióka


Nemrég egyik ismerősöm felhívott azzal, hogy egy fióka ücsörög a járda mellett és nem nagyon mozog, csak nézelődik. Így megnéztem, hátha tudok neki segíteni. Az énekes rigó fióka egy kicsi gödörben ült és ha közelítettünk felé, a száját tátotta, mintha finomságot adnánk neki. Elsőre kicsit soványnak tűnt, nem volt aktív. Egy nejlon zacskót húztam a kezemre, hogy óvatosan megvizsgáljam, sérült-e valahol. Általában a fiókákban még nem teljesen alakul ki a távolságtartás, de megvan egy bizonyos pont, amikor már nem engednek közelebb magukhoz. Egy pici mozgatás után kipattant a kis gödörből és elindult a bozótos irányába. A mozgásából és utána a távolságtartásából látszott, hogy teljesen egészséges az elsőre panaszos szemmel néző fióka. Hamarosan a szülők is megérkeztek, ezt a fióka és a szülők hangos csiviteléséből és az egyik szülőmadár agresszív viselkedéséből lehetett következtetni. Szerencsére a fiókát nem kellett menteni, ám sikerült néhány felvétet készíteni róla.

Véget ért az első költési szezon, folyamatosan repülnek ki a fiókák az odúból. A legtöbb pár készül a második fészekalj felnevelésére. Ha fiatal madárral találkozunk érdemes és fontos tudni:

  • a magányosnak látszó fióka a legtöbbször nem is magányos, csupán "csak tanulja az életet" 
  • a rigó fiókák kb. 10 nappal röpképességük előtt elhagyják a fészket, ugyanis a szülők nem építik azt nagyra a ragadozók ellen. Így néhány méteres körzetben szétszóródnak, ezért lehet őket árvaként látni
  • a rigók főként a talajszinten élnek. Fészküket is bokrokba, bozótosokba építik. A talajszinten élés miatt is látható ott ennyi fióka
  • a fiókák 70-80% elpusztul, ez a természetes szelekció
  • ha árvának tűnő fiókát látunk érdemes előtte 1-2 órán át megfigyelni. Ha aktivitást mutat, vagy valamelyik szülőt a környéken látjuk, akkor a madárka nem árva.
  • további fontos információk az MME oldalán, érhető el.





2016. május 8.

Videóbejegyzés

Néhány újdonság a VM youtube-csatornáján. Egy kis tavaszi etetőforgalom, agyas cinege és az énekes rigó fióka etetése.

Tavaszi etetőforgalom még április végén.

Etetőforgalom szintén április végén. Gyorsan elfogyott maradék két cinegegolyó. 

A webkamera egy érdekes dolgot rögzített. Korábban már volt szó egy blogbejegyzésben a városi madarak agyasodási folyamatáról. Ez a széncinege a lábát és csőrét használja a cinegegolyó-maradék megszerzéséhez. Részletesebben pedig a linken olvasható az agyasodásról

Itt pedig egy énekes rigó fiókát etetnek a szülei. Egész nap a fán csipog és várja, hogy megérkezzenek a számára már előkészített finom falatok.