2015. november 22.

Mit, hogyan, mikor? - Madáretetés

Etetési időszak. Mivel, hogyan és mikor etessünk? Kis összefoglaló a téli eledelekről és azok kihelyezési módjáról, időzítéséről, valamint az itatásról.

A napi hőmérséklet alig éri el az 5 °C-ot, lassan bárhol hullhat hó, a fák már kopaszok és lassan a december is itt van.
Most már igazi etetési időszak van.


 Aki még nem kezdte el az etetést, az tegye meg mihamarabb. Itt van néhány tipp, hogy mit érdemes kirakni és azt hogyan is érdemes.


  • A legáltalánosabb téli eledel a napraforgó mag. Szinte minden madár szereti. Beruházható egy önetető is a mérhetetlen kosz és magtörmelék elkerülése érdekében, de tálalható cserépben, vagy virágalátétben is. Enyhébb és fagyos időben is adható a madaraknak. Ami talán hátránya, hogy nagyobb mennyiségeket is képesek elfogyasztani, így hamar kiürül az etető. 
  • A városi madarak kedvenc csemegéje a dió. Magas az olajtartalma, hihetetlen gyorsasággal tud elfogyni. Fagyos és enyhe időben is kitehető. Virágalátétben, virágcserépben, vagy bármilyen tárlóedényben is tartható. Különösen a rejtőzködő életmódot folytató csuszka csalogatható az etető közelébe.
  • Vannak olyan madarak, melyeknek más-más a kedvence. Erre is jó a magkeverékek. Megfigyelhető, hogy milyen fajok látogatják az etetőt, így akár személyre szabottan, fajspecifikusan etethetőek a madarak. Emellett elősegíti a változatos táplálkozást. A magkeveréket inkább fagyos időben ajánlott kitenni. Érdemes egy önetetőbe tenni, nehogy szétszórják a madarak.
  • Különféle gyümölcsök is kitehető az etetőbe: alma, körte, szőlő, bodza, csipkebogyó, kökény stb. A nagyobb gyümölcsökből vágjunk ki több szeletet, ezzel megkezdjük, így segítünk a gyengébb csőrű madaraknak. Fagyos időben megkeményednek, ezért inkább csak enyhébb időben alkalmazandó. 
  • A cinegegolyó, mint a nevében is benne van, inkább a cinegék és a kisebb testű madarak (zöldike, verebek) farigcsálják előszeretettel. Inkább az enyhébb időben fogy, de vannak olyan példányok, amelyek fagyban is kopogtatják.
  • A szalonnabőr is finom csemege lehet a kinti madaraknak. Fára, szögre kifüggesztve előszeretettel csipegetik. 
A téli madáritatás igen fontos tényező, ugyanis ebben az időszakokban is előfordulnak csapadékmentes napok, hetek. Itatni szinte bármiben lehet. Virágalátétben, önitatóban, vizes edényben. Ám télen másabb a helyzet, mint nyáron. Mínusz fokban a víz megfagy. De bevethető néhány trükk. Először is az itató kerüljön napos helyre. Ha a nap rásüt, a jég teteje megolvad, így lesz némi folyadék a madarak. Másodszor az itató feltöltésekor ne hideg, hanem langyos vizet használjunk. Ne legyen meleg sem, mert nem tesz jót a madaraknak. Emellett a vízben oldjunk fel néhány gramm kristálycukrot. Amellett, hogy plusz energiabevitelt jelent, a cukor megváltoztatja a víznek a szerkezetét, így kb. mínusz 4 fokon kezd el csak fagyni. 

Vannak madaras képei? Ossza meg! Küldje el képeit a varosimadarak@gmail.com email címre! A képek kikerülnek a Városi Madarak facebook oldalára.

2015. november 8.

Etetés: teszt-időszak

A változékony időjárás megnehezíti a dolgunkat, hogy mikor is kezdjünk etetni. Hol tavasziasan meleg, hol téliesen hideg van. Emellett azt sem lehet tudni, hogy menni táplálékot találnak maguknak a madarak.

Kiválóan alkalmas indítani egy teszt-időszakot, amelyben megfigyelhetőek különböző dolgok. Dió, napraforgómag, vagy egy cinegegolyó kihelyezése remek eszköz lehet. A madaraknak kell egy-két nap mire megtalálják a kihelyezett táplálékot. A megtalálási idővel és az elfogyott táplálék mennyiségével mérhető, hogy etessük-e tovább a madarakat, vagy még várhatunk vele néhány hetet. Ha három nap után találják meg és alig fogyott belőle, nyugodtan kint hagyható az táplálék, amíg el nem fogy. Ekkor a természetben még találnak megfelelő mennyiségű táplálékot, nincsenek rászorulva az etetésre. Ám ha nagyon gyorsan megtalálják, el is fogy, akkor kezdődhet az etetési szezon. Természetesen ezzel a tesztel csak a helyi, lokális környék táplálék-mennyiségét tudjuk felmérni, ami maximum néhány kilométer.

Az etetési időszak hamarosan elkezdődik, sőt valahol már el is kezdődött. Ilyenkor is érdemes néhány tippet és trükköt bevetni. A gyenge, fagyos estékben a kihelyezett itatókban megfagy a víz, de ha kevés cukrot is belekeverünk , akkor kb. mínusz 4-6 fokig is kitolható a fagyás kezdeti pontja. Télen is fontos az itatás, ezért a víz napos helyre tétele is tovább segíti, hogy mindig legyen víz a madarak számára.

Minden madár mást szeret, ez tény. Bár nagyon hidegben bármilyen táplálékot elfogyasztanak, lehetőleg legyen választék. Egy erős csőrű meggyvágónak, nem okoz feltörni egy diót, de egy rovarevő tengelicnek már igen. A legáltalánosabb étek a napraforgómag. Nagy mennyiségben is vásárolható a piacokon, állateledeles boltokban, valamint ára is barátságos. Magas az olajtartalma, így szinte az össze faj kedveli.
A kifejezetten kinti madarak számára is kapható magkeverék ára kissé drága, mégis előnyös lehet, mivel minden madár megtalálja benne a maga kedvenc csemegéjét, emellett változatosan is táplálkozhatnak. Szintén kedvenc a dió, ami hihetetlen gyorsasággal tud elfogyni. Nálam addig nem is esznek mást a madarak, amíg találnak diót az etetőben. A diónak is magas az olajtartalma. A héjas diót csak az erős csőrű madarak tudják, de a dióbelet már mindegyikük tudja fogyasztani. A cinegegolyót, mint ahogy a nevében is benne van, főként a kistestű madarak (cinegék, verebek) fogyasztják. Nem más mint állati zsiradék különböző magokkal összekeverve. Otthon is könnyen elkészíthető: felolvasztott zsírba magokat szórunk és megvárjuk, míg visszadermed és máris adható a madaraknak. Hátránya a magokkal szemben, hogy fagyos időben megkeményedik és a gyengébb csőrű madarak nem tudnak enni belőle.  Hasonlóan, főképp enyhe időben alkalmazandó a különböző gyümölcsök. Egy nagyobb alma, körte, bogyós gyümölcsök szintén egy-egy madár kedvence, előszeretettel fogyasztják.

Fontos, hogy odafigyeljünk a madarakra, hogy mikor igénylik a tényleges etetést, így megóvható a környék ökológiája, nem mellesleg tavasszal meghálálják majd gyönyörű csicsergésükkel.


További, az etetéssel kapcsolatos információk itt találhatók:
http://varosimadarak.hupont.hu/23/etetes

Nincs erkélyed, kerted, de etetnéd a madarakat? Itt a magoldás: az ablakpárkány-etető:
http://varosimadarak.hupont.hu/22/teli-madarvedelem-az-ablakparkanyon