2015. augusztus 21.

Érdekességek a madarakról V. Verebek

Házi veréb
Veréb. A legelterjedtebb madárfaj a világon. Főként emberi segítséggel, betelepítéssel terjedt el. Igazi világpolgár, szinte a Föld bármely pontján találkozhatunk vele. Különböző országokban különböző nevekre hallgat. Angolul house sparrow, franciául moineau doméstique, spanyolul gorrión doméstico, németül haussperling, olaszul passera europea, lengyelül wróbel, portugálul pardal, míg japánul lesuzume.
Mezei veréb
A történelem néhány pontjához is kapcsolódik. Az Észak-Amerikai indiánok szerint a földön, porban játszó verebek esőt jeleznek, ha viszont a vízben virgonckodnak, száraz idő várható.

1850-től az európai őshaza emlékére és a New York-i Central Park kártevőinek irtására házi verebeket kezdtek betelepíteni az USÁ-ba. Ám 25 éve alatt néhány államban már a túlszaporodásuk ellen intézkedéseket kellett bevezetni.

Mao Ce-tung elnök a szemes vetemény ellen 1958-ban harcot hirdetett a verebek ellen. Elrendelte, hogy a parasztok a földjeiken riogassák a verebeket, hogy végül elpusztuljanak. A terv bevált, a parasztok a madártetemekkel fényképezték maguk és két évig a termésátlag is igen magas volt. Ám a verebek nem csak magokat, hanem rovarokat, hernyókat is fogyasztanak. Két év után hatalmas sáskajárás pusztított és éhínség sújtotta az országot.

Emellett az Egyesült Királyság leggyakoribb madara a veréb. A brit Királyi Madárvédelmi Társaság 470 000 fő segítségével felmérte a brit sziget madarait. 80 faj 8 millió egyede közül a legtöbbet a házi verébből számoltak.

Amellett, hogy történelme van, jelene is igen érdekes. A megfigyelések érdekességeket is felfedtek. Például a verebek különleges módszerrel törik fel a magokat. Alsó állkapcsukat addig mozgatják előre-hátra, amíg a maghéj részben kinyílik, mag oldalirányba mozgatják, így a teljes maghéjat eltávolítják. Ugyanezt a technikát alkalmazzák a pintyek is.

Mivel a madaraknak állandó testhőmérsékletük van, energiájuk kb. 20%-át hasznosítják erre a célra. A kisebb a madaraknak testtömegükhöz viszonyítva többet esznek. Ez azt jelenti, hogy egy 30 grammos házi verébnek kb. 15 gramm hámozott magot kell megennie. Hideg időben 1-2 napig bírják ki élelem nélkül. Nagyobb testű madaraknál egy hét is lehet. A verebek egy trükköt is bevetnek fészkük védelme érdekében. Mindkét szárnyukat maguk mögött húzzák, így hagyják hátra fészküket. A ragadozó, aki nagy jutalomban bízva, egérnek hiszi a kis verebet, ám hoppon marad, miután elrepül.

Ha odafigyelünk, egy-egy park, vagy sövényes mélyén hallható erőteljes csipogása Hangja is közkedvelt, főként Amerikában. Ugyanis egy internetes felmérést készítettek a madarak énekének szépségéről. Ezen a listán tizedikként szerepel a mezei veréb.

2015. augusztus 7.

Érdekességek a madarakról VI. Rigók és vörösbegyek

Vörösbegy
A rigókat és a vörösbegyeket nem túl gyakran lehet észrevenni a városokban. Bár a vörösbegy nagyvárosokban ritkábban fordul elő, mégis jelen vannak… titokban. A két madár élőhelye ég és föld (a rigók inkább az avarszinten élnek, míg a vörösbegyek a lombkorona-szintet kedvelik), de felfedezhető hasonlóság is.

Mindketten előszeretettel fogyasztanak rovarokat, ki az avarban, ki a levegőben. Valaha német parasztok foglyul ejtettek vörösbegyeket, hogy házaikban természetes rovarirtóként használják őket. Emellett más „használati tárgyként” is használható a vörösbegy. Egy 1839-es városi kalendárium szerint az európai vörösbegyek érkezése az eső első jele.
Tisztán tartott énekes rigó fészek


A takarítási praktikáik is hasonlóak. A lehető legtisztábban tartják fészküket. Fiókáik hártyás zsákokba ürítik salakanyagaikat, ezeket a szülők felkapják, és máshol eldobják. Így tisztán és fertőzésmentesen tudják tartani fészküket.

Minden madár élete nehéz. Mégis a rigók túlélési aránya jobb a vörösbegyeknél. A rigó fiókák többsége megéri az ivarérett kort, addig négyből csak egy vörösbegy lesz ivarérett.

Számos ország választ magának egy-egy madarat, mint az ország nemzeti madarak. Az Egyesült Királyság madara a vörösbegy, Máláé a kék kövirigó, Norvégiáé a vízirigó, Svédország a feketerigót, míg a Törökország a szőlőrigót tekinti nemzeti madarának.

Énekes rigó
Fekete rigó
A világ lakói szerint mindkettőnek csodás hangja van. Ám az internetezők vélemény kicsit eltér. A BirdLife 2002-ben az interneten rendezett egy versenyt, hogy kiválasszák, melyik madárdal a legszebb. Ezen a listán a feketerigó a negyedik helyen végzett. Hasonló versenyt rendeztek Amerikában is, ahol a vörhenyes fülemülerigó második, az énekes gezerigó kilencedik lett, bár arról nem szól a fáma, hogy a vörösbegy milyen helyezést ért el.