2012. december 29.

2. Születésnap!

Két éves lett a www.varosimadarak.hupont.hu! Köszönöm a sok látogatót és a sok támogatást! :)

2012. december 23.

Kellemes Karácsonyi ünnepeket kíván a Városi Madarak minden kedves olvasónak és madárbarátnak! :)



Átalakult a videólista!

Végre a Hupont is engedélyez a Youtube videók beágyazását. Így nem kell külön linkekre hivatkozni, hogy megnézzünk egy videót. A videobanner ugyan úgy megmaradt, így ha erre kattintunk a Városi Madarak youtube oldalára kerülünk. Ha csak videókat szeretnénk nézni most már a galériában megtehetjük ezt a videóra kattintva. Kellemes videónézegetést! :)


Galéria: http://www.varosimadarak.hupont.hu/10/galeria

Ismét hideg!

Újra hideg az idő, hó és ónos est került előtérbe. Hallva az időjárás jelentést, valamint olvasva az időjárási honlapokat, úgy éreztem fel kell tölteni rendesen az etetőt a mai napra. Bár előtte kicsit ki kellet takarítani a galambok randalírozásai miatt, de a képek magukért beszélnek. Maximumig feltöltve az önetető, friss cukros víz, bevágott almák, cinke- és csuszkagolyó kiaggatva. És az időjárás jelentések igazak voltak, esik a hó. Kosztosainknak rakjunk ki megfelelő mennyiségű élelmet! :)

2012. december 4.

Tél-Hó-Hideg

Itt az országos havazás, hideg és fagyok is vannak. Elérkezett az idő - ha még nem tettük volna meg-arra ,hogy az etetőt maximumon üzemeltessük. Folyamatosan legyenek nekik kint valami eledel. Például napraforgómag, magkeverék, szalonnabőr, zsír, cinegegolyó. Az etetésről ITT több információ található! Ha lehetséges az itatás megoldás, akkor folytassuk, mint egész évben. Néhány praktika, hogyan lehet a vizet a szabadban hagyni úgy, hogy a lehető legkésőbb fagyjon be:

  • Enyhén langyos vizet rakjunk ki
  • A vízben oldjunk fel kb. fél lapos teáskanálnyi cukrot, így nem 0 C°-on, hanem -3- -4 C°-on fagy a víz.
  • Tegyük olyan helyre, ahol szinte egész nap éri a napsugarak, így ha rásüt, egyből elkezd olvadni a víz.
  • Ha nem virágalátétbe, hanem egy erős, vastagabb falú önitatóban van kihelyezve a víz, akkor is lehet 1-2 fokkal kijjebb tolni a fagyási pontot. 

Összeadva kb 4-5 °C-on KEZD el fagyni a víz, így sokáig lesz a madárkáknak iható víz. Persze ne feledjük: Folyamatosan kell etetni őket! :)

2012. december 1.

Önetető

Még február végén szereltem be a mini madárvédelmi virágosládába egy önitatót a "vizes bulik" megszüntetésére. Itt volt az ideje egy önetetőnek is, mivel a galambok és más néhány madárfaj szeret disznóólat hagyni maguk után. Bár teljesen még nem szűnt meg a probléma, mivel a csuszkák nagyon szeretnek válogatni, de egy műagyag virágalátét sokat segített a helyzeten. Az előzőnél, a műagyagpalack alsó részénél sokkal jobb, mert nem döntik fel és több napra elegendő élelem raktározására megfelelő. Már a madarak is tudják, hogyan kell használni. Eleinte csak az oldalát kopogtatták a csőrükkel, ami persze nem vezetett eredményre. :) 


Madártávlat téli száma

Megjelent a Madártávlat téli száma. Az újságban a daruról lehet bővebben olvasni, valamint folytatódig a BirdLife története. Információkat kaphatunk a modern monitornig eszközeiről és a madárbarát kert eszközeiről.  Aktuális a kis etetőetológia című cikk, ami a madarak bioritmusáról és etető asztalközösségeiről is kaphatunk fontos információkat. Helyi csoportok terén a Csongrád megyei csoportról kaphatunk leírást. Kellemes olvasgatást!

Az online újság megtekinthető ITT.