2012. május 27.

Hamarosan

Sziasztok! Nagyon régen írtam és ez talán hamarosan megszűnik. Sok minden dolgot csinálok, így kevés időm marad a weboldalra, a blogra... stb. Talán látszik az alagút végén a nyári szünet. Azt most megígérem, hogy a hosszú nyár alatt rengeteg új információt fogok felrakni. Rengeteg új ismeret-anyag fog felkerülni. Megkérlek titeket, hogy a jobb oldalon a kis szavazás boxba nyomjatok egyet, előre is köszi ;) Egy antikváriumban találtam egy 1977-es madárhatározót. egyenlőre nem teszem ki a könyvajánlóba, de kérésre nagyon szívesen megosztom. A videók készülőben, addig lehet képet küldeni az e-mail címre: (varosimadarak@freemail.hu)  A madarak itatásáról ne feledkezzetek meg! Most ennyi lenne, de hamarosan...:)
Búcsúzásul néhány kép:  


 Feketerigó pár





















Széncinege pár
Széncinege fiókák

2012. május 16.

Fülemülék éjszakája

Üdvözlet. Itt van a fülemüle "szezon". Az MME rengeteg programot ajánl az éjszaka és a madárcsicsergés szerelmeseinek. Íme néhány szó a fülemüléről és a hozzá kapcsolódó programokról:
 Minden év április végén és májusban az MME országszerte meghirdeti a Fülemülék éjszakája elnevezésű programot, mellyel a Madarak és Fák Napját ünneplik.  A fülemüle kb. 16 cm hosszú, háta meleg barna, hasa fehéres. Erőteljes, dallamos énekét főleg éjszaka lehet hallani. Általában 4-6 sárgás-barnás tojást rak, évente egy két fészekaljat nevel. A légykapó félék családjába tartozik.
Az MME által meghirdetett programokról ITT lehet tájékozódni.
A héten egy új könyv kerül feltöltésre, ami április végén jelent meg és sikerült beszereznem. :)


Itt egy kép a fülemüléről (nem saját kép):

2012. május 15.

A vonuló madarak világnapja

Mint ahogy megígértem, bár egy kicsit késve, de itt egy bejegyzés a vonuló madarak világnapja alkalmából: 

Az ember egyre több és több területet hódít a természetből és így mind az erdő lakói, mind a madarak kevesebb élőhelyhez jutnak. Sok madár az ősz bekövetkeztével délre vándorol. Átrepülnek a Földközi tengeren, át a Szaharán és Afrikán. Mivel a Szahara hatalmas és a mocsaras, lápos, erdős rész egyre kevesebb, így nem biztos, hogy minden madár át tudja repülni, fogy a madárpopuláció. 2006-ban vezették be, hogy május 12-13.-a a vonuló madarak világnapja legyen. Ilyenkor rengeteg szervezet rendez akciókat és rendezvényeket az egész világon, hogy felhívják a vonul madarakra a figyelmet.
Két hét múlva  22.-én a biológiai sokféleség, 24.-én az európai nemzeti parkok napja lesz. Remélem, tudok majd néhány gondolatot írni :)
A közvélemény kutatás a hónap végéig tart, kérlek, szavazzatok.
A weboldalt ismét sokan látogatják, napi 4-500 kattintást ér el az oldal. Saját kategóriájában 4-5. helyen áll, ami nagyon jó :) Reményeim szerint a weboldalt is tudom rövidesen új tartalmakkal bővíteni. Tervezem végre elkészíteni a tojástáblázatot és a hozzá tartozó tudnivalókat, néhány új madárfaj feltöltését, fotózás , megfigyelés (átfogó téma) és növények a kertben menüpontok elkészítését. Hamarosan elkészítem a vendégképekből készült videót, valamint a saját fotóimból is egy videót, mivel összegyűlt a megfelelő mennyiség. Zárásként itt van néhány madárka! További szép napot! 







2012. május 10.

Madarak és Fák napja

Sziasztok. Május 10. napja a Madarak és Fák napja. Mint ígértem, itt egy kis információ róla: 
A Madarak és Fák napját 1902-től ünnepeljük. Ugyanis 1902-ben, Párizsban kötöttek egyezséget az európai országok a hasznos szárnyasok védelme érdekében. E szerint minden év májusában egy napot kell szentelni az iskolákban, hogy az ifjúság megismerkedjem a természettel és a hasznos madarakkal. Hazánkban Chernel István ornitológus szervezte meg először, még 1902-ben. A természetvédelmi törvény 64. § szerint „Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság – különösen az ifjúság – természet védelme iránti elkötelezettségét kell szolgálnia.” A madarak és a fák napja, a madarak és fák védelmével és megfigyelésével valamint a madarak etetésével és itatásával kezdődik.
 Lezárult a havi szavazás is melynek eredménye a következő:
Raktál ki idén odút a madaraknak? 
- Igen: 83% (5)
- Nem: 16% (1)
Köszönöm a szavazatokat!

Ezúttal új kérdés is indult: "Milyen itatót alkalmazol a madarak itatására?" Várom szavazataitokat. :)
A hétvégén a vonuló madarak világnapja lesz. Talán egy másik bejegyzésben írok egy kicsit részletesebben róla :) További szép napot kívánok ezzel a pár képpel !



2012. május 4.

Új webkamerák

Üdvözlet!  A weboldalra 3 új webkamera linkje került fel amelyet, itt találtok: http://varosimadarak.hupont.hu/26 . Egy feketerigó, egy széncinege és egy uhu bagoly webkamerái kerültek fel a weboldalra. Kellemes madár kukkolást! :)
Elindult a fiókák kikelésének szezonja. Mi sem bizonyítja jobban, mint az alábbi kép, és  a szülők folyamatos élelem után kutatása és az egyre hangosabb madárcsicsergések.
A napokban nagyon száraz és meleg idő volt, a meteorológiai  szolgálat is narancs riasztást adott ki. Ha tehetjük, valamilyen formátumban tegyünk ki nekik egy kis vizet,például egy műanyag flakon alja, vagy bármi mást, amiből tudnak iszogatni. Szükségük van nekik is a felfrissülésre, főleg a városi madaraknak. 
Május 10. a Madarak és a Fák napja. Erről az eseményről is lesz egy kis külön bejegyzés, érdemes lesz pár napon belül visszanézni. 
Új könyv került a könyvajánlóba. A természet tanösvényén te is lehetsz madarász című könyv került fel a listára. Nagyon ötletes, kissé játékos, tele illusztrációval, fotóval és szinte minden témában olvasni lehet a madarak terén.
A szavazás még folyik, kérlek szavazzatok! Még mindig várom a madaras képeket a varosimadarak@freemail.hu-ra. A képekből képgaléria és kis videó is készül. Üzenőfalra bátran lehet írni kérés, kérdést, óhajt, sóhajt, szívesen válaszolok :) További szép napot!
Széncinege fiókák
                                                     Uhu bagoly webkamera