2012. január 31.

Hideg, havas napok


Figyelem! Az elkövetkező napokban farkasordító hideg lesz, mind nappal, mind éjszaka, akár -20°C sem kizárt. Csütörtöktől pedig akár 20cm-t is meghaladó hómennyiség várható! Ilyen időben nagyon lecsökken a madarak túlélési esélye, mivel a természetben nem találnak maguknak elegendő táplálékot. De itt jövünk mi a képbe! Arra kérek minden kedves madárbarátot, hogy gondoskodjon a környezetében élő madarak etetéséről és itatásáról. Ne hagyjuk szegény ki madarainkat éhen pusztulni!
Ehhez kapcsolódik néhány oldal cikke is:

Köpönyeg.hu - időjárás megfigyelésére:


Városimadarak.hupont.hu 
Etetés:
http://www.varosimadarak.hupont.hu/23/etetes


Téli madárvédelem panelben(de nem csak ott):
http://www.varosimadarak.hupont.hu/22/teli-madarvedelem-az-ablakparkanyon


MME.hu:
http://mme.hu/component/content/article/15-legfrissebb-hirek/1707-voros-riasztas-a-kemeny-fagyokban-kritikus-kerdes-az-itthon-telel-madarak-segitese.html

2012. január 26.

Rendetlenség

Az elmúlt napokban rengeteg dolgom volt és a madarak teljesen összekoszolták az etetőt! Ma rászántam magam, hogy megcsinálom. Átmostam és kitakarítottam mind az etetőt, mind az ablakpárkányt. A régi műanyag flakon aljából készített etetőket kicserélem újakra (higiénikusabbra), feltöltöttem őket, új almát és cinegegolyót raktam ki, valamint új madárcsemegét készítettem. Végeredmény a képen látható, de már a madárkák újra elkezdtek szemetelni. :)


2012. január 24.

Reggelik

Már kora reggel aktivizálódnak a madarak az elmúlt napok alapján. Elsőként a két feketerigó szokott  reggelizni. Nagyon szeretik a "madárcsemegét" és az almát. Mára el is fogyott a madárcsemege, úgyhogy készítenek kell egy újat. Egy egész almát két feketerigó 3 nap alatt felfalt. Utánuk következnek a széncinegék, a csuszkapár és a kékcinege. Ők inkább a cinegegolyót, a napraforgómagot és a magkeveréket részesítik előnyben. Néha-néha fellátogat  a vörösbegy is. Ő szinte mindenből falatozik. Elég nagy rumlit szoktak csinálni. Tehát rakjunk ki mindenféle eledelt repülő vendégeinknek, hogy jól kezdődjön a napjuk és mi is megcsodáljuk a kis tollgombócainkat! 

Beindultunk!!

Sziasztok! Elindult a www.varosimadarak.hupont.hu weboldal blogja is! :)